Rakennesuunnittelija Anttoni Jokinen

Anttoni Jokinen työskentelee projektipäällikkönä Insinööritoimisto Mäkeläisellä. Rakennusala löytyi ikään kuin sattumalta ja siitä asti ura on ollut nousussa vahvan motivaation sekä oman uurastuksen ansiota.

”Työskentelen tällä hetkellä kahden eri projektin parissa. Toinen on uudiskohde Pirkkalassa eli luhtikerrostalo. Ja toinen, projekteista oma lempparini, on Fredrikinkadun Hotelli Mestarin peruskorjaushanke. Sen parissa olen ollut mukana jo syksystä 2018 asti.”

Peruskorjaushankkeessa Anttonia kiinnostaa sen tuomat mahdollisuudet itsensä kehittämiseen.

”Hankkeen parissa saa käyttää omaa luovuuttaan ja usein nousee esille kysymyksiä, joiden vastaukset eivät välttämättä ole selviä kokeneemmille ammattilaisillekaan.”

Esimerkiksi Fredrikinkadun peruskorjaushanke on ollut käynnissä jo kolme vuotta, joten yllättäviltä tilanteilta ei olla voitu välttyä.

”Tilanteet muuttuvat jatkuvasti ja usein huomaamme, että alkuperäinen suunnitelma ei tulekaan toimimaan. Tällöin päästään käyttämään omia ratkaisutaitoja ja se kehittää ammattitaitoa ihan älyttömästi.”

Rakennesuunnittelun ala ei ollut aina itsestään selvää

Anttonilla ei ollut lukion jälkeen selvät sävelet jatkokoulutuksen suhteen. Etenkään rakennusala tai rakennesuunnittelijan ammatti ei vielä ollut missään vaiheessa ykkösvaihtoehto.

Selvää oli, että kouluun haetaan. Kysymys oli vain, että minne? Ratkaisu empimiseen löytyi onneksi läheltä.

”Äitihän se oli kuka sen keksi. Hän sanoi minulle, että kyllähän sinä yliopistoon menet, kun matikkapäätä riittää ja pärjäät fysiikassa.”

Oulussa järjestetyillä Abipäivillä kiinnostus heräsi Oulun yliopistoon konetekniikan puolelle, joka tarjoaisi useita eri suuntautumisvaihtoehtoja. Yksi niistä oli rakennesuunnittelu. Kutsu kouluun tipahti postilaatikosta ja ensimmäisen opiskeluvuoden aikana tuli selväksi, mikä kiinnostaa.

”Kun rakennesuunnittelun kurssit alkoivat, aihe tuntui helpolta ja omaa mielenkiintoa riitti rutkasti.”

Motivaatio oli niin suuri, että Anttoni päätti hakea heti kesätöitä alalta. Pian hän istuikin jo työhaastattelussa koskien kesätyöpaikkaa Insinööritoimisto Mäkeläisellä.

Insinööritoimisto Mäkeläinen ja Anttoni

Insinööritoimisto Mäkeläinen kiinnosti Anttonia yhteisen kotipaikkakunnan ja ihmisten takia.

”Minä ja Mäkeläinen olemme molemmat alun perin Kajaanista. Tunsin entuudestaan pari ihmistä, jotka olivat töissä täällä. Jossain määrin tuttu ja turvallinen siis houkutteli minua luokseen.”

Kokemusta Anttonilla ei ole muista suunnittelufirmoista, mutta se ei ole jäänyt häntä harmittamaan. Hänen urapolkunsa on nimittäin startannut vauhdikkaasti alkaen kesätöistä vuonna 2016, hänet kutsuttiin seuraavana kesänä takaisin ja pian hän olikin jo tekemässä päättötyötään Mäkeläiselle samalla kun aloitti vakituista työsuhdettaan projektipäällikkönä vuonna 2018.

Insinööritoimisto Mäkeläinen ja Lehto

”Yhteistyö Lehdon kanssa on molemmille osapuolille opettavaista, kun pääsee lähemmin näkemään myös toisen käytännön tekemistä.”

Parasta Lehdon ja Insinööritoimiston Mäkeläisen kumppanuudessa Anttonin mielestä on yritysten keskinäinen viestintä.

”Kommunikointi työporukan kanssa on avointa ja molemmat osapuolet pysyvät koko aika kartalla alusta asti.  On todella opettavaista nähdä myös hankkeiden toiset puolet.”

Viiden vuoden päästä Anttoni toivoo olevansa vieläkin itsevarmempi omassa työssään.

”Lehdon pyrkimys konseptointiin on asia, jota haluan meidänkin työssämme kehittää.”

Suunnittelutyöstä tulee helpompaa ja säästöjä syntyy, kun jokaisen projektin alussa ei tarvitse piirtää jokaista viivaa aina alusta. Tämän mahdollistaa konseptointi ja jatkuvasti kehittyvä tietomallintaminen.

”Insinööritoimisto Mäkeläinen ja Lehto voivat yhdessä viedä tätä eteenpäin.”