Yhden käyttäjän tarpeisiin suunniteltu rakennus on koko sen elinkaaren näkökulmasta kallis ja epäkäytännöllinen. Kun huollettavuus, osien vaihdettavuus ja jopa siirrettävyys huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa, palvelee rakennus kustannustehokkaammin ja kestävämmin kaikkia tulevia käyttäjiä ja siten koko yhteiskuntaa.
Kehittyvä yhteiskunta vaatii rakennuksilta entistä useammin käyttötarkoituksen muutosta ennen niiden teknisen käyttöiän päättymistä. Tämä edellyttää rakennuksilta muuntojoustavuutta, eli kykyä sopeutua ajan myötä vastaamaan erilaisia käyttäjien tarpeita ja teknologisia edistysaskeleita, puhumattakaan muuttuvaan ilmastoon sopeutumisesta. Muuntojoustavuus ei synny itsestään, vaan suunnittelijoiden ja rakennushankkeeseen ryhtyvän yhteisestä pyrkimyksestä sekä tiiviin ja avoimen yhteistyön tuloksena.
Rakenteet muuntojoustavuuden kulmakivenä
Rakennuksen kantavan rungon suunnittelu on keskeisessä asemassa muuntojoustavuutta varmistettaessa ja siten rakennesuunnittelijalla on muuntojoustavuuteen erityiset vaikutusmahdollisuudet. Valta tuo mukanaan vastuuta, ja siksi meidän tehtävänämme on varmistaa suunnittelukohteidemme mahdollisimman korkea jälleenkäyttö- sekä jälleenmyyntiarvo
Runkoratkaisua valittaessa tulee tiedostaa, että kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin johtavia ovia ei kannata eikä voikaan pitää auki. Sen sijaan muutaman todennäköisimmän käyttötarkoitusvaihtoehdon huomiointi voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti. Esimerkiksi pitkälle käyttöiälle suunniteltu betoninen pilari-palkki- tai pilari-laatta-runko tarjonnee suurimmat mahdollisuudet muuntojoustavuudelle asuin-, majoitus- ja toimistorakennuksissa. Huonekorkeus sekä suurimmat varaukset on hyvä pohtia LVI-suunnittelijan kanssa tulevaa teknologiaa silmällä pitäen. Myös hyöty- ja ripustuskuormat sekä rakenteiden palonkesto on syytä määritellä palvelemaan useampaa käyttötarkoitusta. Mikäli käytetään pystyrakenteina betoniseiniä, niiden tulevaakin aukotusta voi pohtia. Esimerkiksi asuinkerrostalossa pieniä asuntoja voidaan myöhemmin yhdistää toisiinsa.
Myös teknologian kehitys vaatii rakennuksilta joustavuutta. Aurinkopaneelien, älykkäiden järjestelmien ja muiden innovaatioiden helppo integroitavuus vesikatoille tai ulkoseiniin on huomioitava suunnittelussa ilman vaipparakenteiden rakennusfysikaalisen toiminnan vaarantumista.
Purettavuus, vaihdettavuus ja siirrettävyys
Ei-kantavat ulkoseinät voidaan suunnitella helposti irrotettaviksi, mikäli esimerkiksi aukotusta on tarve muokata seuraavaa käyttäjää silmällä pitäen. Ulkoseinien lisäksi muutkin rakennusosat voidaan suunnitella irrotettaviksi ja vaihdettaviksi. Tämä helpottaa kaikkia korjaus- ja muutostöitä rakennuksen elinkaaren aikana ja mahdollistaa jopa koko rakennuksen siirtämisen tai osina hyödyntämisen. Myös modulaarinen rakentaminen mahdollistaa rakennuksen koon muuttamisen tai osan siirtämisen.
Tietomallit tulevaisuuden työkaluna
Rakennuksen tarkka ja ajantasainen tietomalli, eli digitaalinen kaksonen, on avain muuntojoustoon. Mitä tarkemmin rakenteet, varsinkin ne piilossa olevat, on mallinnettu toteutusta vastaavaksi, sitä helpommalla tulevaisuudessa muutossuunnittelussa päästään. Tietomallia tuleekin ylläpitää koko rakennuksen elinkaaren ajan. Toteutusvaiheessa siihen lisätään mahdolliset työmaa-aikaiset muutokset ja jokaisen muutostyön yhteydessä tietomalli päivitetään vastaamaan rakennuksen sen hetkistä tilaa. Tietomalliin päivitetään siis kaikki uusitut rakenteet, tehdyt varaukset, osien ja koneiden vaihdot ynnä muut muutokset. Laajempia käyttötarkoituksen muutoksia suunniteltaessa tietomallista voidaan tarkastella suunnittelun reunaehtoja, kuten aiemmin mainitut kuorman- ja palonkestävyydet.
Yhdessä kohti kestävää huomista
Ole rohkeasti yhteydessä noora.santi@insmakelainen.fi tai olli.salo@insmakelainen.fi jos voimme auttaa sinua esimerkiksi seuraavissa asioissa:
– Muuntojoustavan runkoratkaisun ideointi luonnossuunnitteluvaiheessa
– Rakenne-, valmisosa- ja nykyään myös LVIS-suunnittelu tietomallintamalla
– Rakennuksen tietomallin (digitaalisen kaksosen) päivittäminen ja ylläpito
– Olemassa olevan rakennuksen uudelleenkäytön mahdollisuuksien selvittäminen
– Rakennusosien uudelleenkäytön mahdollisuuksien konsultointi