Rakennesuunnittelu ratkaisee – laatu ja kustannukset määrittyvät jo suunnittelupöydällä

Rakennusprojektin onnistuminen ei ole kiinni vain hyvästä työmaajohtamisesta tai laadukkaista materiaaleista – jo suunnitteluvaiheessa tehdyt ratkaisut määrittävät pitkälti sen, kuinka turvallinen, kestävä ja kustannustehokas lopputulos on. Rakennesuunnittelijan rooli on tässä ensiarvoisen tärkeä. Mutta mitä rakennesuunnittelija itse asiassa tekee, ja miten hyvä suunnittelu voi tehdä rakennuksestasi paremman?

Artikkelin kirjoittaja Jukka Partanen on kokenut puurakenteiden rakennesuunnittelija, jolla on kokemusta talotehtaiden kanssa toimimisesta ja erikokoisten kohteiden rakennesuunnittelusta sekä projektien johtamisesta. Koulutukseltaan Jukka on rakennusinsinööri (AMK). Työkokemusta hänelle on kertynyt Insinööritoimisto Mäkeläisellä noin 9 vuotta vaativien talonrakennuskohteiden parissa ja sitä ennen rakennesuunnittelusta talotehtaalla. Jukka pitää tärkeänä tiivistä yhteistyötä rakennuttajien, urakoitsijoiden ja elementtisuunnittelussa tehtaiden työnjohtajien kanssa. Vapaa-ajallaan Jukka viihtyy Kainuun erämailla harrastaen kalastusta ja metsästystä.

Voiko rakennesuunnittelija tehdä rakennuksestasi paremman?

Rakennesuunnittelijan tehtävänä on varmistaa, että rakennus kestää kaikki siihen kohdistuvat rasitukset turvallisesti koko sen elinkaaren ajan. Hän mitoittaa rakenteet, valitsee sopivat materiaalit ja varmistaa, että rakennus täyttää kaikki voimassa olevat normit ja määräykset, sekä palvelee käyttötarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kestävyys ei tarkoita vain kuormien kestoa tai ympäristön huomioimista, vaan kosteustekninen toiminta on myös olennainen osa onnistunutta rakennesuunnittelua. Suunnitteluvaiheessa voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi kosteuden aiheuttamia ongelmia ja varmistaa, että rakenteet säilyvät hyvässä kunnossa vuosikymmeniä ilman ylimääräisiä korjauksia. Mikäli korjaustarvetta kuitenkin ilmenee, on tärkeää, että vaurioherkät rakenteet on myös suunniteltu helposti korjattaviksi tai vaihdettaviksi.

Rakennesuunnittelija laatii rakennuslupaan tarvittavat asiakirjat, toteutuspiirustukset ja toimii työmaan tukena projektin eri vaiheissa. Rakentamisen nopeus on myös tiiviisti sidoksissa rakennesuunnittelijan käyttämiin ratkaisuihin. Jos ratkaisut ovat helppoja toteuttaa ja esimerkiksi rakennusosien esivalmistusaste on korkea, työmaan läpimenoaika lyhenee oleellisesti. Tämä taas säästää hankkeen kokonaiskustannuksia. Lyhyesti sanottuna: hyvin tehty rakennesuunnittelu takaa turvallisemman, kestävämmän ja kustannustehokkaamman rakennuksen. Kyllä voi siis todeta, että rakennesuunnittelijan rooli on keskeinen rakennushankkeen onnistumisen kannalta, ja että ammattitaitoisella rakennesuunnittelulla tehdään rakennuksestasi parempi.

 

Yhteistyö tuo tehokkuutta suunnitteluun

Rakennesuunnittelijan mukaan ottaminen jo hankkeen varhaisessa vaiheessa tuo merkittäviä hyötyjä muun muassa toteuttamiskelpoisuuden ja kustannustehokkuuden muodossa. Mitä aiemmin rakennesuunnittelu aloitetaan, sitä paremmin eri ratkaisut voidaan optimoida, ja sitä vähemmän tulee kalliita muutoksia myöhemmissä vaiheissa.

Esimerkiksi talotehtaiden ja rakennuttajien kanssa yhteistyössä voidaan varmistaa, että käytetään kustannustehokkaita, testattuja ja helposti toteutettavia rakenteita. Vakiodetaljien hyödyntäminen parantaa rakentamisen sujuvuutta, sekä vähentää suunnittelun ja rakentamisen kustannuksia. Rakennusten elementoinnin kannalta on tärkeää pysyä vakiorakenteissa ja -materiaaleissa, joita talotehtailla on helposti saatavilla.

Rakennuksen suunnittelu on moniammatillista yhteistyötä. Rakennesuunnittelijan, arkkitehdin, LVIS-suunnittelijoiden ja GEO-suunnittelijan tiivis yhteistyö varmistaa, että eri suunnittelualat eivät ole ristiriidassa keskenään. Esimerkiksi:

  • Arkkitehti vastaa rakennuksen esteettisestä ja toiminnallisesta suunnittelusta, mutta nämä ratkaisut voidaan rakennesuunnittelija kanssa yhteistyössä toteuttaa rakenteellisesti järkevästi.
  • Yhteistyöllä LVIS suunnittelijoiden kanssa voidaan varmistaa, että
    • kantaviin rakenteisiin tulevat läpiviennit (ilmastointikanavat, viemäriputket) eivät heikennä rakenteen lujuutta
    • lattiarakenteet kestävät lattialämmitysputkien ja ilmanvaihtokanavien sijoittelun
    • talotekniikka mahtuu kulkemaan ilman ylimääräisiä rakenteellisia muutoksia.
  • GEO-suunnittelijan kanssa varmistetaan, että
    • perustukset ja maanvaraiset rakenteet ovat yhteensopivia maaperän kantavuuden kanssa
    • routasuojaus ja kuivatusratkaisut suunnitellaan oikein
    • paalutus tai muut vahvistustoimenpiteet otetaan huomioon, jos maaperä on heikkoa.

 

Hyvin koordinoitu suunnittelu säästää rahaa ja aikaa sekä vähentää riskejä rakennusvaiheessa. Tämän koordinoinnin ja suunnitelmien yhteensovittamisen voi tehdä myös kokenut rakennesuunnittelija!

 

Vinkit onnistuneeseen rakennushankkeeseen suunnittelutyön tilaajalle

  • Ota rakennesuunnittelija mukaan jo luonnosteluvaiheessa. Näin saat optimoitua käytettävät rakenneratkaisut.
  • Hyödynnä vakioratkaisuja. Rakentamisen tehokkuus kasvaa sekä kustannukset pienenevät, kun samoja hyväksi havaittuja ratkaisuja voidaan hyödyntää useissa projekteissa.
  • Panosta huolelliseen suunnittelun aloituspalaveriin, jossa sovitaan yhdessä aikatulusta, lähtötietojen toimittamisesta sekä käytettävistä ratkaisuista.
  • Hyödynnä mahdollisimman paljon tietomallinnusta, sekä tiedonsiirtoon että suunnitelmien yhteensovittamiseen.
  • Yhteistyö on avain onnistumiseen. Sujuva kommunikaatio eri osapuolten välillä varmistaa, tavoitteiden toteutumisen.

 

Näin meillä Insinööritoimisto Mäkeläisellä

Meillä Insinööritoimisto Mäkeläisellä on käytössä nykyaikaiset suunnitteluohjelmistot, joilla luomme tarkat tietomallit suunniteltavista kohteista. Tämä mahdollistaa tarkkuuden ja tehokkuuden hankkeiden kaikissa vaiheissa aina hankinnoista työmaatoimintoihin.

Laaja kokemuksemme rakennusliikkeiden ja talotehtaiden kanssa toimimisesta auttaa materiaalien ja rakenneratkaisujen optimoimisessa, ja tarvittaessa uusien ratkaisujen kehittämisessä, mikäli vakiodetaljiikkaa ei voida hyödyntää.

Meillä työskentelee kokeneita suunnittelijoita, joilla on tarvittavat pätevyydet myös kaikkein vaativimpien kohteiden suunnitteluun. Suunnittelemme kaikki kohteet ammattitaidolla ja huolella kohteen koosta riippumatta.  Meillä on kokemusta kaikenkokoisista kohteista ja käytettävistä materiaaleista.

Jos haluat varmistaa, että rakennuksesi on turvallinen, kustannustehokas ja kestävä, ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua onnistumaan hankkeessasi! Jukan tavoitat puhelimitse numerosta 050 594 0553 ja sähköpostitse osoitteesta jukka.partanen@insmakelainen.fi.

Artikkeli julkaistu 03/2025